Wil de Groot Bolluijt: "Organiseer een pilot met deKennistoetsenbank en overtuig jezelf"

DeKennistoetsenbank bestaat vier jaar. Een goed moment om met Wil te kijken haar ervaring met de pilot die deKennistoetsenbank onderwijsinstellingen aanbiedt.

Wat levert een pilot van deKennistoetsenbank een onderwijsinstelling op?
“Steeds meer scholen zien het invoeren van toetsen om te leren inmiddels als een aantrekkelijke innovatie, maar ze vinden het vaak nog wel een hele stap. Nou kan ik wel enthousiast zijn over formatief en ontwikkelingsgericht toetsen, maar docenten kunnen dat beter zelf ervaren. Als ze een pilot organiseren zien ze snel de mogelijkheden voor hun studenten.”

Hoe ziet zo’n pilot eruit?
“Onderwijsinstellingen, die kiezen voor een pilot, krijgen de gelegenheid om het effect van formatief toetsen zelf te ontdekken met twee groepen van elk 25 studenten. Studenten en docenten krijgen een kwartaal lang toegang tot ruim 6000 digitale toetsvragen voor de opleidingen Maatschappelijke Zorg, Pedagogisch Werk, Mbo-Verpleegkundige en Verzorgende IG. Natuurlijk regelen wij de instructie en staat onze helpdesk klaar om de gebruikers te ondersteunen.”

Waar moet de geïnteresseerde school rekening mee houden?
“De school investeert voor een pilot slechts 500 euro in plaats van 2500 euro, het normale jaarbedrag voor een partitie. Daarbij gaan we ervan uit dat de school na een positieve evaluatie de toetsvragen structureel gaat gebruiken.”

Voor welke onderwijsinstellingen is een pilot met name interessant?
“Eigenlijk voor elke school die zelf geen toetsen meer wil maken en vertrouwt op de landelijk gevalideerde kwaliteit van onze toetsvragen. Wat ook meespeelt is het feit dat het nakijken vervalt en dat de docent direct het resultaat per student ziet. Logisch dat docenten daar enthousiast over worden.
deKennistoetsenbank is vooral interessant voor onderwijsinstellingen die het ontwikkelingsgericht toetsen willen gebruiken om het leren te ondersteunen. Zij beschouwen onze toetsvragen terecht als een leermiddel. Onderwijsinstellingen die een pilot organiseren zien vanzelf hoe die voordelen in de praktijk van hun school uitpakken.”

Hoe reageren scholen die een pilot hebben gedraaid?
“Tot nu toe was er maar één school die na de pilot zei: “Kom over een half jaar maar terug. Dan hebben we ons implementatieplan klaar. Alle anderen wilden na de pilot meteen aan de slag.”
Maar toch verschillen de reacties per onderwijsinstelling, per team en per locatie. Het ligt er ook aan wat een school op welk moment nodig heeft en wil bereiken. Er zijn teams die heel snel ontdekken hoe goed en gemakkelijk ze de toetsvragen kunnen laten aansluiten op hun lessen. De een vindt het makkelijk om te kiezen uit de toetsvragen in ons systeem. De ander heeft daar support bij nodig van onze mensen. De een wil morgen de toetsvragen gebruiken in de les, de ander wil ze hebben voor een periodetoets. Denk ook aan onderwijsinstellingen die groei zien in de BBL-opleidingen. Daar is behoefte aan toetsvragen die passen bij modulaire opleidingen. Het systeem van deKennistoetsenbank komt tegemoet aan al die verschillende wensen.”

Organiseer ook een pilot met deKennistoetsenbank

U investeert € 500 voor een pilot van 3 maanden.
Daarmee kunt u 2 studentengroepen van maximaal 25 studenten
gratis toetsen aanbieden. Normaal kost dat € 25 per student per jaar.
Docenten, beheerders en andere betrokkenen kunnen onbeperkt inloggen
en de inhoud van deKennistoetsenbank verkennen.
U krijgt ruim 6000 toetsitems ter beschikking voor alle opleidingen
Maatschappelijke Zorg, Pedagogisch Werk en Verpleging en Verzorging.
Wij gaan ervan uit dat de toetsvragen na een positieve evaluatie
van de pilot structureel in gebruik worden genomen.

Terug naar overzicht