Simone van Ruth: "mooi als ik eraan kan bijdragen dat mensen een stapje verder komen"

Sinds september 2019 heeft Prove2Move een nieuwe bestuurslid: Mr. Drs. Simone van Ruth, directeur van het College Welzijn en Gezondheid bij het Deltion College. We zochten haar op en stelden haar de volgende vragen:

Wat maakt je werk leuk?
Het meeste plezier heb ik als ik flink wordt uitgedaagd. Ik pas niet graag alleen maar op de winkel. Liever heb ik een opdracht waar ik me in kan vastbijten, bij voorkeur iets gecompliceerds. De laatste negen jaar was ik bestuurder bij MEE, een organisatie voor mensen met een beperking, die zich voor forse uitdagingen gesteld zag. Dat was een mooie klus.

Is er ook een rode draad in je loopbaan?
Dat denk ik wel, al heb ik die loopbaan nooit zo gepland. Ik werk graag als verbinder. Niet alleen voor de mensen binnen een organisatie, ook voor de mensen op wie de organisatie zich richt. Vanuit die houding ben ik 25 jaar actief geweest in allerlei sectoren van zorg en welzijn. Van huis uit ben ik gezondheidswetenschapper, richting geestelijke gezondheidskunde en jurist met als specialiteit gezondheidsrecht. Die dingen heb ik altijd goed kunnen combineren in de functies die ik heb vervuld in de zorg voor mensen met een beperking, ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en het maatschappelijk werk.

Waarom koos je voor het onderwijs?
Ik was echt toe aan iets anders, iets met een andere dynamiek. Op dat moment kwam deze vacature van Deltion langs. Interessant, dacht ik. Ik ken de sectoren goed waar een directeur van het College voor Welzijn en Gezondheid mee te dealen heeft en ik weet welke vraagstukken daar spelen.
De sterke ambitie van Deltion om er te zijn voor iedereen die zich wil ontwikkelen sluit prima aan op mijn intrinsieke motivatie: mensen een stapje verder brengen in het leven.
Afgezien van wat tijdelijke uitstapjes als gastdocent naar het mbo en het hbo heb ik weinig ervaring in het onderwijs. Al ben ik wel toezichthouder geweest bij Openbaar Onderwijs Zwolle, een koepel van zo’n 30 basisscholen. Voor mij dus uitdaging genoeg!

Hoe kijk je aan tegen Prove2Move?
Toen Deltion mij koos voor deze baan werd ik min of meer automatisch ook bestuurslid bij Prove2Move. Een organisatie die zich positief ontwikkelt. Als ik bijvoorbeeld denk aan deKennistoetsenbank vind ik het mooi om daar persoonlijk bij betrokken te zijn. Het is een prachtig product waar veel docenten en studenten profijt van kunnen hebben.
Als medebestuurder vanuit Deltion ben ik benieuwd wanneer deKennistoetsenbank uitontwikkeld is. Wanneer kunnen we tevreden zijn? Is deKennistoetsenbank ooit echt ‘af’? En wat vraagt dit nog aan investeringen van de partners? Stel mij die vragen over een jaar nog maar eens, want een echte mening heb ik daar nog niet over. Eerst maar eens goed luisteren naar de mensen die daarmee bezig zijn.

Wat betekent examinering voor jou?
Examineren vind ik een vak apart. Daar moet ik nog heel wat over leren. Het lijkt me nu nog een hele puzzel, maar ik puzzel graag, dus dat komt wel goed. Op het eerste gezicht lijkt de beoordeling me iets waar nog het een en ander aan te verbeteren valt. En volgens mij vindt de Inspectie dat ook. Dus is het goed dat Prove2Move met de Training voor beoordelaars en het trainingsvolgsysteem aan die behoefte tegemoet komt.

Wat heeft je loopbaan je geleerd?
De belangrijkste les die ik in die 25 jaar heb geleerd is dat je altijd meer kunt dan je denkt. Dat er altijd een oplossing blijkt te zijn. Zelfs voor vraagstukken die zo gecompliceerd zijn dat ze onoplosbaar lijken. Als je werkt vanuit vertrouwen komt het altijd goed. Je hoort het, ik ben een aartsoptimist.

Terug naar overzicht