Alice van Ingen: Examenopdrachten maken? Blijf vooral lachen!

Op 31 januari zette Alice van Ingen een punt achter haar werk als projectleider bij Prove2Move. De toetsontwikkelaars, die zij 17 jaar heeft begeleid, zwaaiden haar uit met de woorden: de manier waarop jij met ons werkte, je enthousiasme, je bevlogenheid, maar vooral je humor maakten dat we iedere dag met plezier kwamen werken.
“Ik dacht, jeetje er komen mensen met plezier examens maken,” zegt Alice,”dat is toch wel heel bijzonder.”

Slapeloze nachten
“Onder het motto Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan begon ik in 2001 als toetsontwikkelaar met het opzetten van de Proeven van bekwaamheid voor Onderwijsassistent. Het was een tijd van pionieren. We hadden nauwelijks houvast en moesten eigenlijk alles nog uitvinden. Ik heb er wel eens slapeloze nachten van gehad. Na drie jaar als toetsontwikkelaar solliciteerde ik met succes naar de functie van projectleider.”

Het is een vak
“Die eerste jaren als projectleider zat ik nog vaak met de toetsontwikkelaars mee te werken. Het duurde wel even voor ik erachter kwam dat projectleider zijn, net als toetsontwikkelaar, een vak is. Vooral als je het werk van de toetsontwikkelaars, die tegelijk aan examens voor verschillende dossiers werken, in goede banen moet leiden. Dan moet je er wel een beetje boven kunnen hangen om overzicht te houden en de kwaliteit te bewaken.”

Heldere visie
“Wat mij motiveerde voor dit vak is mijn visie op het examineren van studenten in de beroepspraktijk. Leren moet voor de studenten betekenis hebben. Dus je moet ze ook in een betekenisvolle context, dat wat er gebeurt in de praktijk, examineren. En dat moet je weer afstemmen met het werkveld en de docenten. Het is ons gelukt om al die aspecten een vaste plek te geven in het proces dat uiteindelijk deze kwalitatief hoogwaardige examens oplevert.”

Scheutje humor
“Met veel plezier ging ik altijd al in gesprek met de roc’s die onze examens gebruiken. De laatste jaren leerde ik veel roc’s en hun specifieke situaties kennen tijdens de presentaties die ik gaf over de nieuwe examens. Als het lukt om ontspannen en met een scheutje humor in te gaan op de vragen waar docenten mee zitten, dan merk je hoezeer dat gewaardeerd wordt. Ik besef dat het niet kan, maar dat deel van mijn werk zou ik wel willen blijven doen.”

Nooit af
“Volgens mij zijn examens nooit af, want de beroepspraktijk verandert voortdurend. Dat is bij het maken van examens altijd leidend. De laatste maanden bij Prove2Move heb ik gewerkt aan de examenopdrachten voor mbo-instructeur. Het is ook best goed geworden. Maar toch blijft examens maken een kwestie van twijfelen, afwegen en beslissen. Net zo lang tot je goed hebt verwoord wat er in de praktijk van de studenten wordt gevraagd en wat ze moeten laten zien.
Dat hoort nu eenmaal bij een club als Prove2Move, die altijd uit is op de verbetering. Bij mijn afscheid herinnerde ik de toetsontwikkelaars daar nog maar eens aan: Kritisch blijven op je werk is hartstikke nodig en waardevol. Maar vergeet vooral niet daarbij te blijven lachen.”

Terug naar overzicht