Gusta van der Zanden: "Hoe maak je praktijkexamens digitaal?"

Lang geleden werkte Gusta als toetsontwikkelaar aan de eerste examens van Prove2Move. Inmiddels is zij als voorzitter van het bestuur met pensioen en praten we over haar ervaringen en de kunst van het lummelen.

Wat is er onder jouw voorzitterschap veranderd?
We hebben deKennistoetsenbank tot leven gebracht. Klinkt mooi, maar hadden we geweten wat er nodig was aan mankracht en investeringen dan weet ik niet of we het lef hadden gehad om dat te gaan doen. In ons optimisme dachten we ach, dat doen we even. Want we geloofden er in, dus gingen we ervoor. En het is een goed product geworden, maar ja, het implementeren ervan in het onderwijs, dat vergt tijd. Nu, vier jaar later, neemt het gebruik ervan toe en werken steeds meer docenten er met plezier mee, zeker wanneer zij het leereffect zien bij hun studenten.

Ook de digitalisering en het blended maken van de Training voor beoordelaars is een belangrijke verbetering. Inmiddels staat het als een huis en zien we groeiende belangstelling bij onderwijsinstellingen voor een licentie op ons trainingspakket. En we hebben het bestelsysteem van de examens gedigitaliseerd. Daar plukken niet alleen wij, maar ook de gebruikers de vruchten van.

Wat gaat er gebeuren nu jij vertrekt?
Er treden nieuwe projectleiders aan, die met een frisse blik op de examenproducten voort kunnen bouwen op het fantastische werk van de vertrekkende projectleiders. Deze nieuwkomers zullen zeker hun stempel drukken op de toekomstbestendigheid van de Prove2Move-examens.

Over toekomst gesproken, Prove2Move zal op den duur waarschijnlijk geen gedrukte mappen meer leveren, maar digitale examens. Dat moet wel als je een vooraanstaande positie als examenleverancier wilt blijven innemen. Met schriftelijke examens is dat niet zo’n probleem. Maar hoe doe je dat als het gaat om examineren in de praktijk? Het duurt nog wel even voor we daar een antwoord op hebben en we kunnen zeggen nu bieden we een goed beveiligd digitaal examenproduct.

Wat heb je geleerd?
Dat Prove2Move zich moet blijven inspannen om al die wisselende teams bij Deltion, Landstede en ROC van Twente ervan te overtuigen dat onze examens ook hun examens zijn. Dat de drie oprichters van Prove2Move al zo’n 20 jaar samen aan deze examens werken. En dat rond de dertig andere onderwijsinstellingen ze graag en met succes gebruiken. Dat is toch iets om trots op te zijn.

Wat zul je gaan missen?
Veel ogenschijnlijk kleine dingen. Neem de studenten van de opleiding Maatschappelijke zorg 4, die met verstandelijk beperkte cli├źnten naar Frankrijk gaan om daar, na een extra week scholing, het Prove2Move-examen voor het keuzedeel Expressief talent af te leggen. Daar geniet ik van, net als van al die studenten die ik jaarlijks vol trots de deur uit zie gaan met een diploma. Dan denk ik Wat is dat toch prachtig.

Wat zul je helemaal niet missen?
Al die protocollen waar ik in mijn werk mee te maken had en soms de ergernis als de inspectie zich weer eens druk maakte over een detail dat misschien fout zat in een examen. Dan moest ik steeds opnieuw uitleggen dat alleen examineren in de beroepspraktijk echt laat zien wat iemand in zijn mars heeft. Ook de assessments die ik moest ondergaan voor baantjes die ik allemaal heb gekregen. Wat ben ik blij dat dat nooit meer hoeft.

Wat verandert er niet?
Prove2Move blijft de leverancier van examenproducten die aansluiten bij de ontwikkeling van het vak, de maatschappij en de wensen van de klant. Als voorzitter van de vaststellingscommissie blijf ik betrokken bij de producten van Prove2Move. Dus helemaal weg ben ik nog niet.

Wat ga je nu doen?
Ik ga wat socialer worden, meer aandacht geven aan mijn familie. Verder ga ik leren lummelen. Ik weet gewoon niet hoe dat moet. Dus als je mij ergens op een camping in Europa ziet zitten staren naar het niets, dan weet je: deze mevrouw oefent zich in de edele kunst van het lummelen.

Terug naar overzicht